
W okolicach świąt Bożego Narodzenia na Żuławach wypiekano dawniej ciasteczka korzenne Pfeffernusse. W ciągu roku chętnie przygotowywano i jedzono np. naleśniki. Jutro - w środę, 25 listopada, w Elblągu o historycznej i współczesnej kuchni żuławskiej opowie Artur Wasielewski, autor książki "Kulinaria żuławskie". Atrakcją spotkania będą prezentacje potraw i produktów regionalnych.
- Pfeffernusse znano w wielu regionach. Na Żuławach w Wigilię dzieci wystawiały specjalne talerze, na których rano znajdowały ciasteczka, orzechy - wyjaśnia Artur Wasielewski, pasjonat historii regionu, technolog żywności i piwowar domowy. - Przepis na Pfeffernusse, który umieściłem w książce, pochodzi z Elbląga, z 1875 roku.
Nadchodzące święta to dobra okazja, by przypomnieć sobie co na te wyjątkowe dni w roku przygotowywali do jedzenia nasi rodzice, dziadkowie, a może i pradziadkowie. Warto sięgnąć do zeszytów z przepisami i podtrzymać tradycję. Można też rozważyć przyrządzenie czegoś nowego, ale opartego na tradycjach kulinarnych regionu.
- Na ponowne odkrycie czekają na pewno: gęsina, brukiew i owoce, które często pojawiają się w starych przepisach - wskazuje Artur Wasielewski. - Inspiracją mogą być sprawdzone i przywoływane we wspomnieniach przez dawnych mieszkańców Żuław przepisy na potrawy z ryb, dania jednogarnkowe, kiełbasy i zupy.
Rozmowie o książce (którą będzie można kupić na miejscu) i o historii będą towarzyszyły prezentacje kulinarne, które przygotują: "Cedrowy Dworek" - Hotel Restauracja w Cedrach Wielkich (smakołyki kuchni żuławskiej), Dom Podcieniowy "Mały Holender" w Żelichowie / Cyganku (smarowidło po żuławsku na gęsim tłuszczu z jabłkiem, cebulą, wątróbką, przyprawione bylicą i majerankiem na żytnim chlebie z kiszonym ogórkiem) oraz sklep internetowy zulawskiesmaki.pl z Lasowic Wielkich w gminie Malbork.
Miejsce: Galeria Nobilis Centrum Spotkań Europejskich Światowid w Elblągu, Plac Jagiellończyka 1. Początek o godz. 18.00
Wstęp jest wolny.
Fot. Artur Wasielewski - Pfeffernusse. Talerz i obrus pochodzą z XVIII wieku