W piątek, 7 kwietnia 2017 r. w ramach projektu „Elbląg – to lubię!” dofinansowanego z Funduszu Społecznego Grupy Żywiec niebywałą gratką dla elbląskich birofilów była możliwość poznania od kuchni procesu powstawania piwa i zaplecza technologicznego naszego elbląskiego browaru.
Uczestników warsztatów piwowarskich zorganizowanych wspólnie z Grupą Żywiec Browar w Elblągu w zagadnienia związane z produkcją piwa wprowadzała Pani Jolanta Golder - Perwejnis – Główny Technolog oraz Pan Wojciech Zalewski – Specjalista ds. Zapewnienia Jakości.
Pracownicy browaru z niezwykłym zaangażowaniem zaprezentowali bardzo rozległą i ciekawą wiedzę na temat warzenia piwa oraz przeprowadzili uczestników warsztatów przez wszystkie etapy produkcyjne. Oprócz tego goście mieli okazję sprawdzić swoje umiejętności w rozpoznawaniu gatunków i testowaniu wad piwa gdzie wszyscy wykazali się wiedzą oraz niezawodną wrażliwością smakowo – węchową jaką powinien posiadać wykwalifikowany kiper a trzeba zaznaczyć, że parametry piwa podlegające ocenie są dość złożone. Dla każdego kto pasjonuje się piwowarstwem była to niepowtarzalna okazja do zgłębienia praktycznej i teoretycznej wiedzy jak również znalezienia się w imponującym pod względem technologicznym miejscu.