Mąki wcale nie piekielne - posłuchaj na eswiatowid

- Sekret dobrego chleba tkwi w użyciu odpowiedniej mąki - mąki razowej, czyli raz zmielonej, w żytnim zakwasie i pieczeniu w glinianym piecu - zdradza w radiowej rozmowie Jacek Malczewski, który od 30 lat piecze chleby.

Jacek Malczewski mieszka pod Liksajnami, niedaleko Miłomłyna. Wraz z rodziną przeprowadził się tam z Gdańska. Piecze, jak podkreśla, zdrowe chleby z pełnej mąki, na zakwasie,bez polepszaczy i nadmiaru soli. Jego specjalnością jest chleb pełnożytni, który mogą jeść osoby uczulone na ziarno innych zbóż, a także ci, którzy mają dolegliwości trawienne.

Pan Jacek był jednym z uczestników jarmarku wielkanocnego, podczas Pogrzebu żuru i śledzia - imprezy, którą w miniony weekend zorganizowało Centrum Spotkań Europejskich Światowid w Elblągu. Posłuchaj rozmowy Agnieszki Jarzębskiej.

eswiatowid.pl

Zobacz również

Zapisz się do newslettera