
W trakcie „Pogrzebu żuru i śledzia", imprezy która odbyła się w CSE „Światowid" w zeszłą sobotę, 16 kwietnia, swoją premierę miała publikacja „Wielkanoc. Świąteczne tradycje na Warmii, Mazurach i Powiślu". Można ją bezpłatnie otrzymać w kasie „Światowida".
Przy okazji organizowanej już od trzech lat przez CSE „Światowid" imprezy wielkanocnej - „Pogrzeb żuru i śledzia" został rozstrzygnięty konkurs. Wszyscy ci, którzy nadesłali przepis na potrawę wielkanocną mogli odebrać dyplomy i nagrody, którymi były prace plastyczne. W publikacji znalazły się przepisy przesłane na konkurs przez: Jolantę Karmowską, Ewę Nawrocką, Emilię Piaścik i Danutę Bondarenko.
Są to bardzo różnorodne przepisy - zaczynając od tych postnych, kończąc na typowo świątecznych - wśród nich znalazły się receptury na wielkanocny pasztet, żur z białą kiełbasą, sos do wielkanocnych mięs, jajka faszerowane po polsku czy mazurki. Oprócz przepisów w świątecznym „niezbędniku" znalazły się także wielkanocne przysłowia, instrukcje, jak sporządzić tradycyjną palmę, udzielone przez Annę Bałdygę, twórczynię ludową, która co roku przed Wielkanocą robi około stu palem kurpiowskich oraz opisy zwyczajów świątecznych kultywowanych na obszarze Warmii, Mazur i Powiśla.
- Aby otrzymać tę publikację wystarczy udać się do kasy Centrum Spotkań Europejskich „Światowid" - mówi Magdalena Czarnocka z CSE „Światowid" - To może być doskonała inspiracja do wspólnego gotowania, świętowania i zabawy.
Edyta Jasiukiewicz