Trenują pod okiem mistrza

Od poniedziałku, 5 stycznia tancerze z Elbląskiego Klubu Tańca „Jantar” pod okiem włoskiego trenera i niegdyś jednego z najlepszych tancerzy na świecie Fabio Selmi przygotowują się do Mistrzostw Polski w tańcach standardowych i latynoamerykańskich. 

Miniony rok 2008 okazał się korzystny dla tancerzy z EKT „Jantar”. Są wśród nich bowiem Mistrzowie i Wicemistrzowie Polski Północnej w tańcach standardowych. Z kolei Formacja Standardowa LOTOS – Jantar wytańczyła doskonałe 4 miejsce na Mistrzostwach Europy i Świata. Reprezentanci naszego Klubu Wiktor Kiszka i Małgorzata Garlicka po raz kolejny zajęli najwyższe miejsce na podium w turnieju IDSF International Open Standardpodczas 9 Międzynarodowego Festiwalu Tańca „Baltic Cup”.

Tancerze nie spoczywają jednak na laurach. Już od wczoraj pod czujnym okiem doskonałego włoskiego trenera Fabio Selmi doskonalą swoje umiejętności taneczne by jak najlepiej zaprezentować się podczas Mistrzostw Polski, które odbędą się w lutym.

Przypomnijmy Fabio Selmi i Simona Fancello to utytułowana para w kategorii Professional. Są finalistami głównych turniejów tańca rozgrywanych w tej kategorii, m.in. wicemistrzowie Mistrzostw Europy  Profesjonalistów w Standardzie (1997 r. Polska) oraz II wicemistrzowie Mistrzostw Świata Profesjonalistów w Standardzie (1999 r. Niemcy, 1997 Anglia). Para zakończyła karierę taneczną w 2001. Obecnie są trenerami czołowych par standardowych. W 2007 roku parę tę mogliśmy podziwiać podczas Międzynarodowego Festiwalu Tańca "Baltic Cup”, gdzie zaprezentowali swoje mistrzowskie umiejętności taneczne w pokazie specjalnym.

Harmonogram Mistrzostw Polski:

Już 7 i 8 lutego tancerze z EKT „Jantar” wyjadą do Brzegu Dolnego, gdzie wezmą udział w Mistrzostwach Polski w Tańcach Standardowych i Latynoamerykańskich.

Z kolei 21 lutego w Lublinie rozpoczną się kolejne Mistrzostwa Polski także w obu stylach tanecznych.

Zaś 7 i 8 marca w Ostrołęce nasi tancerze walczyć będą o tytuł Mistrza Polski tym razem w kombinacji 10 tańców.

Zobacz również

Zapisz się do newslettera