Baltic Cup rozpoczęty!

Dziś na parkiecie prezentowali się młodzi tancerze w kilku kategoriach wiekowych w tańcach standardowych i latynoamerykańskich. Pierwszy dzień wypełniły także wspomnienia – w czasie Festiwalu rozpoczęły się obchody dwudziestolecia zdobycia złotego medalu przez formację „Lotos Jantar” na Mistrzostwach Świata Formacji Tanecznych w 1999 roku.- Bardzo się cieszymy, że Baltic Cup odbywa się już po raz dwudziesty. Wracamy do korzeni, dlatego że dziś świętujemy także zdobycie złotego medalu przez formację LOTOS-Jantar. Miało to miejsce 4 grudnia 1999 r. Wtedy po raz pierwszy w historii polska formacja zdobyła tytuł mistrzów świata. Dzisiejszy dzień jest świętem wszystkich tancerzy i naszej społeczności – powiedział Antoni Czyżyk, dyrektor CSE „Światowid”, a także dyrektor Międzynarodowego Festiwalu Tańca „Baltic Cup”.Dziś odbyły się tańce w kategoriach: Junior I, Youth Open, Junior II (10 tańców), Juveniles I + II (8 tańców) oraz Rising Stars w standardzie i łacinie.

20. edycja Festiwalu potrwa cały weekend. Sobotnie zmagania na parkiecie rozpoczną się o godzinie 9:30, a niedzielne o 10:00.Podczas obu tych dni nie zabraknie dodatkowych atrakcji. Na wieczornych galach, oprócz rund finałowych, zobaczymy również pokazy specjalne. Przed publicznością zaprezentuje się dziecięca formacja tańca „Jantar” w choreografii do muzyki z filmu „Król Lew”.

Finałowe występy najlepszych będzie można oglądać do muzyki granej na żywo przez artystów Filharmonii z Grodna wraz z towarzyszeniem wokalistów.Współorganizatorami Międzynarodowego Festiwalu Tańca „Baltic Cup” są: Światowa Federacja Tańca Sportowego, Federacja Tańca Sportowego i Stowarzyszenie „Jantar”. Patronat Honorowy nad BALTIC CUP objęli: Jan Widera, Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Sportu i Turystyki, Gustaw Marek Brzezin - Marszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego i Witold Wróblewski - Prezydent Elbląga. Festiwal realizowany będzie ze środków Samorządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego, przy współudziale finansowym Samorządu Miasta Elbląga.

Zobacz również

Zapisz się do newslettera